O Godbi Gorje

Kot prva godba v Sloveniji se je Godba Gorje leta 1969 oblekla v narodne noše in že takrat postavila smernice izgleda slovenskih godb. Leta 1986 je Godba Gorje odšla na prvo turnejo v Francijo, v mesto Villefranche de Rourergue in tam kot skupina iz tedanjega vzhodnega bloka navdušila ljudi do te mere, da so ustanovili Klub prijateljev Slovenije, s katerimi si še danes izmenjujejo obiske. Godba je od takrat redno obiskovala festivale v različnih mestih po Evropi; od Češke, Slovaške do Španije in Severne Irske. Leta 2003 se je godba odpravila na festival trubačev v Gučo, istega leta pa je imela turnejo na karibski otok Martinique. V zadnjih letih se je godba odpravila v Španijo v Castellon de la Plana in v Villefranche de Rouerge. V letu 2015 pa je bila meseca maja na obisku pri prijateljski godbi v bavarskem mestu Meeder, zadnji dve leti pa je godba nastopila na otvoritveni paradi Oktoberfesta.

Godbi od leta 2023 dirigira Marko Možina. Godba v skladu s svojo etno tradicijo večinoma izvaja repertoar sestavljen iz slovenskih narodnih skladb: Avsenikovih valčkov in polk ter viž Lojzeta Slaka. Seveda pa pri Godbi Gorje ne manjka skladb zabavne in filmske glasbe iz celega sveta.

Gostovanja Godbe Gorje

Zanimiva dejstva

Prvi pihalni orkester v narodnih nošah

Leta 1969 smo se kot prvi pihalni orkester v Sloveniji oblekli v narodno nošo. Od takrat vas razveseljujemo z našo podobo in ponosno predstavljamo Slovenijo tako doma, kot v tujini.

Nadaljevanje po obeh vojnah

Med obema vojnama je tedanji godbeni klub prenehal z delovanjem, vendar je po obeh vojnah ponovno zaživel še z večjim zagonom ter motivacijo.